Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Bowling

Το μπόουλινγκ στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αροllοn Palace στο Καβούρι το 1972 και την ίδια χρονιά κατασκευάσθηκε η πρώτη αίθουσα μπόουλινγκ στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά, που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Το 1974 λειτούργησε η δεύτερη αίθουσα μπόουλινγκ στην Αθήνα και από τότε το άθλημα άρχισε την άνοδό του. Αποτέλεσμα ήταν να ξεφυτρώσουν αίθουσες μπόουλινγκ παντού και σήμερα να υπάρχου σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Η Αθήνα , η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Λάρισα τα Γιάννενα, το Κιάτο, το Γύθειο, η Χίος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και πολλές άλλες πόλεις διαθέτουν σήμερα μικρές η μεγάλες αίθουσες Μπόουλινγκ .


Οι πολλοί φίλοι του μπόουλινγκ που άρχισαν να ασχολούνται με το άθλημα ιδρύουν το 1974 τον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο Μπόουλινγκ ( ΠΑΣΜ ) με 48 ιδρυτικά μέλη και αμέσως αναγνωρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Μπόουλινγκ. ως αρμόδιος φορέας το μπόουλινγκ στην Ελλάδα. Στον Σύλλογο αυτό συσπειρώθηκαν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Το 1983 αρχίζουν σε κάθε αίθουσα μπόουλινγκ να ιδρύονται τοπικοί σύλλογοι με σκοπό τη ίδρυση μιας Ομοσπονδίας, γεγονός που γίνεται πραγματικότητα την επόμενη χρονιά, το 1984, και κατατίθεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών το καταστατικό της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή 12 συλλόγων ως ιδρυτικών μελών από επτά πόλεις της Ελλάδας.


Το όνειρο των αθλητών είναι πλέον γεγονός, η Ελληνική Ομοσπονδία Μπόουλινγκ ιδρύεται τον Ιανουάριο του 1985 και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου γίνονται οι πρώτες αρχαιρεσίες για ανάδειξη Δ.Σ. και εκλέγεται ο Γιώργος Μπαρδής πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας . Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπόουλινγκ αρχίζει να οργανώνει Πανελλήνια πρωταθλήματα Κύπελλα Ελλάδας, Ατομικούς αγώνες και να αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των αθλητών και αθλητριών που έχει στην δύναμή της . Το Ελληνικό Μπόουλινγκ αρχίζει να συμμετέχει με ταυτότητα πλέον σε Διεθνείς αγώνες με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το 1988 στην πρώτη εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας στ Κύπελλο Εθνών Ευρώπης η Eλληνική ομάδα βραβεύεται ως η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα της τελευταίας εικοσαετίας .




Τo 1990 η Πολιτέία πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της ύπαρξης του Ελληνικού Μπόουλινγκ αναγνωρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία ως φίλαθλο Ομοσπονδία και την περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό της . Σήμερα η Ελληνική Ομοσπονδία Μπόουλινγκ έχει να καμαρώνει για έναν πρωταθλητή Ευρώπης, τον Κώστα Σακελλαρίου, που το 1993 κατέκτησε την κορυφή και να υπερηφανεύεται για πολλές διακρίσεις των αθλητών της σε Διεθνείς αγώνες. Η Ελληνική Ομοσπονδία έχει στις τάξεις της 20 Συλλόγους από όλη την Ελλάδα και Πρόεδρος της είναι ο Αγγελος Τσουρούπης.


Μεταφορά απο http://mania25.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: