Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Ρατσισμός

Ο ρατσισμός είναι μία θεωρία η οποία ταξινομεί ιδιαίτερα κληρονομικά και εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά στις ανθρώπινες φυλές.

Οι ρατσιστές πιστεύουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν ανώτερη από τις άλλες.

Γενικά η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι οι ρατσιστές απορρίπτουν την διαφορετικότητα. Επίσης, οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. τους "λευκούς" ανθρώπους θεωρούν ανώτερους από τους "μαύρους". Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.

Ένα παράδειγμα ρατσιστή είναι ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος πίστευε ότι η ξανθή άρια φυλή (άνθρωποι που κατάγονται από τη φυλή των Αρίων) έχει δικαίωμα να κυβερνάει τη γη, εις βάρος όλων των άλλων.

Τέτοιες πεποιθήσεις έχουν αποδειχτεί λανθασμένες από επιστημονική και ανθρωπολογική έρευνα, η οποία αποδεικνύει πώς όλοι οι άνθρωποι έχουν τον ίδιο πρόγονο, με αποτέλεσμα να έχουν τις ίδιες νοητικές και φυσιολογικές ικανότητες.


[Επεξεργασία] Αιτίες ρατσισμού
Οι αντιτασσόμενοι στον ρατσισμό, οι οποίοι ανήκουν και στην πλειονότητα, δίνουν τους ακόλουθους παράγοντες ως υπαίτιους για την προώθηση του.

Δημιουργία προκαταλήψεων και στερεοτύπων από την οικογένεια
Απουσία κριτικής σκέψης για διάφορα πράγματα, διαφόρων ατόμων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου
Η εύκολη επιρροή του ανθρώπου σε θέματα προπαγάνδας που έχουν ως κύριο θέμα τον ρατσισμό
Η ανεργία ωθεί τους ανθρώπους στον ρατσισμό
Έλλειψη παιδείας

[Επεξεργασία] Είδη ρατσισμού
Φυλετικός ρατσισμός
Θρησκευτικός ρατσισμός
Κοινωνικός ρατσισμός
Ρατσισμός ανάμεσα στα είδη σπησισμός


Ανακτήθηκε από http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82


Και εγώ ρωτώ, έχουμε σκευτεί ότι όλοι είναι άνθρωποι; έχουμε σκευτεί ότι η ζωή δεν τα φέρνει σε όλους σωστά; έχετε σκευτεί πώς νοιώθουν;

Ολοι μας έχουμε πέσει θύμα ρατσισμού στα παιδικά μας χρόνια, ακόμα το θυμόμαστε, φανταστήτε αυτή την απαίσια μέρα να την ζήτε συνέχεια...

Εσύ, που οι γονείς σου χώρισαν, εσύ που το σώμα σου είχε κάτι διαφορετικό, εσύ που η αγάπη σου στέρησε γονιό, εσύ που έστω μία φορά προσβλήθηκες για αυτό που είσαι προσπάθησε για ένα καλύτερο άυριο, όλοι μαζί σε ένα κόσμο που θα μετράνε οι αξίες και όχι το χρωμα το σώμα αλλα μόνο η ψυχή και η αγάπη....

Δεν είναι ντροπή να είσαι διαφορετικός, είναι ντροπή να μην δέχονται οι άνθρωποι το διαφορετικό....

Μάνια

Μεταφορά απο http://mania25.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: