Οταν η κατάσταση ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια, όταν το άτομο ασχολείται συνεχώς με τα τυχερά παιχνίδια, όταν έχει ανάγκη να παίζει μεγάλα χρηματικά ποσά, όταν δανείζεται για να παίζει, όταν γίνεται ανήσυχο ή εριστικό στην προσπάθειά του να μειώσει τη δράση του, όταν καταφεύγει εκεί για να ξεχάσει τα προβλήματά του, όταν ψεύδεται για να μην αποκαλυφθεί η ενασχόλησή του ή όταν προσφεύγει σε παράνομες δραστηριότητες, τότε η συμπεριφορά του, σύμφωνα με το το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, χαρακτηρίζεται εξαρτητική και χρειάζεται βοήθεια.
Ανθρωποι που βρέθηκαν σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση, χάνοντας τις περιουσίες τους, τις οικογένειές τους και τον ίδιο τους τον εαυτό, σήκωσαν το τηλέφωνο και κάλεσαν τη γραμμή βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης. Μέχρι σήμερα το κέντρο έχει δεχτεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα.
Από τον Νοέμβριο του 2002 και σε διάστημα δύο ετών τη γραμμή κάλεσαν 588 άτομα εκ των οποίων τα 115 διατήρησαν την ανωνυμία τους. Από αυτά, οι 204 ήταν εθισμένοι παίκτες, τα 238 γυναίκες σύζυγοι εθισμένων παικτών, 35 αδελφός/αδελφή εθισμένων παικτών, 60 πατέρας/μητέρα εθισμένου παίκτη, 29 γιος/κόρη εθισμένου παίκτη και 22 άλλοι. Από τα άτομα αυτά, τα 312 (ποσοστό 44,36%) προσήλθαν σε ραντεβού πρώτης επαφής. Στην πλειονότητά τους ήταν γυναίκες/σύζυγοι εθισμένων παικτών (147 γυναίκες).
Οσον αφορά το προφίλ των εθισμένων παικτών που τηλεφώνησαν, το 79% ήταν άνδρες και το 21% γυναίκες με ηλικία το 42% από 31-40 ετών, το 35% άνω των 41 ετών και το 23% μεταξύ 20-30 ετών. Από τα άτομα που βρέθηκαν στο ραντεβού πρώτης επαφής (312) μόλις τα 113 παραβρέθηκαν και στο δεύτερο, οπότε και μπήκαν σε πρόγραμμα θεραπείας.
Κάποιοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια, κάποιοι τα κατάφεραν και άλλοι συνεχίζουν, ελπίζοντας μια μέρα να ορθοποδήσουν. Να σμίξουν με τις οικογένειές τους, να ονειρευτούν μαζί το αύριο και να κοιτάξουν τον καθρέφτη δίχως να αισθάνονται πια ενοχή.
Βήματα προς την απεξάρτηση
Σταμάτησε κάθε ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σου να απεξαρτηθείς.
Παρατήρησε χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς σου: Μήπως νιώθεις την ανάγκη να «παίξεις» όταν βαριέσαι, είσαι αγχωμένος ή πιεσμένος;
Χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο για να σημειώνεις τις μέρες που απέχεις από το «παιχνίδι». Θα έχεις έτσι την ευκαιρία να βλέπεις την πρόοδο που κάνεις.
Ζήτησε από κάποιον που εμπιστεύεσαι να διαχειρίζεται τα χρήματά σου για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. 3 μηνών).
Μη χρησιμοποιείς τις πιστωτικές σου κάρτες.
Επιβράβευσε τον εαυτό σου ύστερα από την περίοδο αποχής σου από τυχερά παιχνίδια ξοδεύοντας μερικά από τα χρήματα που μάζεψες για τον εαυτό σου.
Θυμήσου, χρειάζεσαι χρόνο για να απεξαρτηθείς.
Σημάδια αναγνώρισης ενός εθισμένου

-Η αύξηση των χρηματικών ποσών που δαπανώνται σε τυχερά παιχνίδια.
-Η αύξηση του χρόνου που δαπανάται «παίζοντας» σε βάρος της δουλειάς ή της οικογένειας.
-Η συνεχής ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια ή η συνεχής αναζήτηση τρόπων απόκτησης χρημάτων γι’ αυτά.
-Το ιδιαίτερα έντονο συναίσθημα καθώς και η αίσθηση ότι βρίσκεται κάποιος σε «δράση».
-Η συνεχής ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια παρά τις αρνητικές συνέπειές τους όπως: μεγάλες χρηματικές απώλειες, οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στη δουλειά ή προβλήματα που αφορούν στην οικογένεια.
-Το παιχνίδι ως μέσο αντιστάθμισης της μοναξιάς, του θυμού, του άγχους και της κατάθλιψης.
-Η επιτακτική ανάγκη για ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια ποντάροντας όλο και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά ή η ανάληψη μεγαλύτερων ρίσκων για την εξόφληση των χρεών.
-Ο δανεισμός χρημάτων με στόχο την ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια, η ανάληψη δανείων ή η υπερφόρτωση πιστωτικών καρτών.
-Η καυχησιολογία για τις νίκες και η αποσιώπηση των ηττών.
-Οι συχνές αλλαγές στη διάθεση που γίνονται έντονες όταν σημειώνονται νίκες και λιγότερο έντονες στις ήττες.
ΠΗΓΗ: Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης
1 σχόλιο:
1η συνεδρία: Καλωσόρισμα, τί είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, τι πρόβλημα έχετε, τι σας βασανίζει. 2η συνεδρία: Συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου τόσο γενικόλογου που αναγκάζεται κανείς να βάλει Χ σε παραπλήσια ερώτηση καθ’ υπόδειξη του εκπαιδευόμενου θεραπευτή «βάλτε και ας μην είναι ακριβώς έτσι» 3η συνεδρία: Θέτουμε στόχους, Ποιούς, γράψτε τους, να τους συζητήσουμε 4η συνεδρία: Συζητάμε για τους στόχους, μήπως είναι πολλοί, να τους περιορίσουμε; 5η συνεδρία: Πώς αισθάνεστε; Μπορείτε να γράφετε τις αρνητικές σας σκέψεις σε ένα ημερολόγιο;
6η συνεδρία: Α, τι ωραία που τα γράψατε στο ημερολόγιο, όμως δεν μου βάλατε το συναίσθημα; Τι κρίμα! Μα ξέρετε, πνίγομαι να σας πω ότι....... Η ώρα μας τέλειωσε, θα τα πούμε την επόμενη, γράψτε το στο ημερολόγιο 7η συνεδρία: Ωραία τα γράψατε, αλλά δεν σημειώσατε και πως λέγεται ακριβώς το γνωσιακό λάθος που διαπράξατε. Να σας δώσω μια λίστα με σφάλματα να διαβάσετε στο σπίτι και να τα πούμε την επόμενη; 8η συνεδρία: Τι; Δεν καταλάβατε τι σημαίνουν αυτά τα «γνωσιακά λάθη»; Μα αυτή τη σελίδα με τα λάθη την καταλαβαίνουν όλοι οι ασθενείς μας στο Κέντρο μας, πώς εσείς....; Να σας τα εξηγήσω. 9η συνεδρία: Όχι, αυτά που μου γράψατε, δεν είναι γνωσιακά λάθη, είναι πυρηνικές πεποιθήσεις. Γιατί λέω «πυρηνικές» και όχι κεντρικές; Μα έτσι το ερμηνεύουν στο Κέντρο μας, και έτσι το διδάσκουν και στο Αιγινήτειο. 10η συνεδρία: Δεν είσθε ευχαριστημένος με τη θεραπεία, γιατί; Τι γνωσιακό λάθος κάνατε αυτή τη στιγμή; Προσωποποίηση και υπεργενίκευση. 11η συνεδρία: Να ξαναεξετάσουμε τους στόχους που θέσαμε. Τι θα πει δεν θυμάστε τους στόχους που είχατε θέσει; Δεν πειράζει, αρχίστε πάλι από την αρχή. Έχετε 45 λεπτά. 12η συνεδρία: Μήπως έχετε θέσει μη ρεαλιστικούς στόχους; Να συζητήσουμε. 13η συνεδρία: Τί θεωρείτε σημαντικότερο στη ζωή; Γιατί; 14η συνεδρία: Γιατί μου ζητάτε να σας πω τη διάγνωση; Τι σημασία έχει για σας. 15η συνεδρία: Γιατί σας απασχολεί τόσο η διάγνωση; Σκεφτείτε το για να το συζητήσουμε την επόμενη φορά.
16η συνεδρία: Συζήτησα το θέμα με τον Επιθεωρητή μου και έχετε Τριχοτιλομανία. Γιατί χλωμιάσατε; 17η συνεδρία: Φοβάστε ότι θα τελειώσει η θεραπεία και θα με χάσετε; Γιατί το νιώθετε αυτό; 18η συνεδρία: Θα ήθελα να ξαναθέσουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να τους περιορίσουμε σε πιο ρεαλιστικούς; 19η συνεδρία: Ξέρετε, εμείς εδώ είμαστε Κέντρο. «Ο Κύκλος σας συμπληρώθηκε» 20η συνεδρία: Πώς αισθάνεστε τώρα που τελείωσε η θεραπεία; Πώς ατενίζετε το μέλλον;
Δημοσίευση σχολίου